— 14/06/2011 10:24

Биоскоп за понети

Tekst:

текст: Милош Хетлеровић

Биоскоп за понети

 

Кад се помене пројектор, сви најчешће помислимо на поприлично гломазну справицу коју треба поставити негде како би се на великом платну одгледао филм или фудбалска утакмица. Али шта када вам затреба да свом кругу пријатеља у спонтаној ситуацији у кафићу или на журци покажете фотографије са мора? Сада можете да из џепа извучете минијатурни пројектор, нађете бели (или приближно бели) зид и сви се лепо забавите!

 

Дајте ми тај фотоапарат с пројектором!

Ову реченицу је већ данас сасвим могуће чути у продавницама фотографске опреме у Америци, а питање дана је када ћете исто моћи да изговорите и у продавници у Србији. Наиме, компанија Nikon је избацила модел Coolpix S1100pj, који по свему личи на своју компакт старију браћу, осим по скраћеници на крају, јер је “pj” од “projector”. У кућиште изузетно малих димензија су успели да ставе данашњи тренд у развоју пројектора, такозвани pico пројектор који вам омогућава да на било којем месту са фотоапарата пројектујете слику величине од 13 до чак 120 центиметара у дијагонали, што је еквивалент телевизору од 47”. Резолуција пројектора је ипак само VGA, али је за очекивати да ће се напретком технологије и то значајно побољшати, а оно што је битно јесте да, користећи само уграђену батерију апарата, можете пројектовати слику читавих сат времена; наравно, ако негде нађете утичницу, ово време се неограничено продужава. Ипак, од овог пројектора не треба очекивати одличну слику у условима јаког сунца, али за горепоменуту ситуацију кафића или кућне журке, чак и уобичајене канцеларије, слика ће бити и више него употребљива.

 

Битна ставка је да, када га повежете преко USB порта на рачунар, можете пројектовати шта год желите, док, када га користите самостално, можете пројектовати само JPEG слике и MPEG-4 филмове, што је у складу са основном наменом. За случај да вам звук с апарата није довољан за пројекцију, преко A/V излаза се увек можете повезати на неки већи пар звучника.

Наравно, не треба заборавити да је Coolpix S1100pj и даље врло озбиљан фотоапарат са резолуцијом од 14 мегапиксела, 5X оптичким зумом, могућношћу снимања видео материјала у 720p, а има и touch-screen екран на позадини, чисто да би био у току са најновијим трендовима.

Да ли су мали пројектори будућност?

На ово питање наравно није лако дати одговор, али је чињеница да се појављује све више уређаја који су или само минијатурни пројектори, или комбинација са неким другим уређајем. Рецимо, компанија 3M нуди велики избор pico пројектора, од најосновнијих, до модела MP 180 који има 4GB уграђене меморије, Wi-Fi, могућност да самостално приказује doc, xls, ppt, као и све мултимедијалне формате, величине слике до 80” и батерију која траје до два сата.

Са друге стране, иста компанија је недавно лансирала и 3M Shoot ‘N Share видео камеру која може да снима видео у 720p резолуцији као и 5 мегапиксела слике, који такође има уграђен pico пројектор да прикажете слику својим колегама. Неколико произвођача мобилних телефона је такође најавило моделе са pico пројекторима, али је за сада (и то само у Кореји)  Samsung избацио модел MP200 који није мобилни телефон, већ пројектор, али се на њега може повезати телефон и тако пројектовати слику.

 

А чисто да бисмо видели шта можда доноси будућност, компанија Mozilla, која до сада баш никакве везе није имала са било каквим хардвером, презентовала је студију потенцијалног изгледа мобилног телефона будућности. Овај модел, назван Mozilla Seabird phone concept, предвиђа два pico пројектора на мобилном. Ова два пројектора би могла да пројектују виртуелну тастатуру на радну површину неког стола, док би у варијанти када се користи постоље, један пројектор правио тастатуру, док би други на оближњи зид пројектовао слику са екрана. Наравно, ово је само концепт, али као такав више него интересантан као показатељ како би могла да изгледа технологија (не тако далеке) будућности.

 

Tags:
  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.