— 14/06/2011 11:03

Кевин Дурант

Tekst:

текст: Марко Николић

Кевин Дурант

Човек који ће спасити кошарку

 

Иако сам обећао уреднику да ћу да пишем о томе ко ће како да игра следеће године у НБА, после финала Светског првенства у Турској то је све морало да падне у воду. Сви знамо која три тима су главни претенденти на НБА престо у сезони 2010/11: Мајами, Л.А. Лејкерси и Бостон. Ко може да их воли? Мајами морамо да презиремо због свега што се дешавало овог лета, Коби је још увек најомраженији играч у лиги, а Селтиксима није био довољан Гарнет, па су довели и Шекила, чисто да отерају оне навијаче који нису из Бостона. Навијати за неки од ових тимова је исто као забављати се са неком од Кардашијан сестара – без обзира кога одаберете, нећете бити поносни на себе.

За кога онда можемо да навијамо? Чикаго би био секси избор, у зависности од тога шта мислите о Дерику Роузу; Никси би врло лако могли поново да постану фактор ако пронађу начин да испуне жеље Кармелу Ентонију и Крису Полу и доведу их у Велику Јабуку; ту је још Орландо који је добио 59 утакмица прошле сезоне и можда Портланд, уколико Грег Оден и Брендон Рој успеју да саставе 50 здравих утакмица.

Сви ти тимови су или већ веома добри, или имају потенцијал да то постану у кратком року, али Оклахома Сити Тандер је тим који има све потребне делове да би били значајан фактор у лиги, и уз то нису ни близу свог врхунца који се очигледно налази далеко изнад свих осталих. Њихова два најбоља играча ће за пар месеци да напуне 22 године, а што је још важније, један од њих је Кевин Дурант – тренутно једина суперзвезда коју је могуће (и пожељно) волети.

Дурант је просто безобразно талентован, али није ни помислио да се ту заустави, већ је током кратке три године у НБА лиги заокружио своју игру тако што је употпунио шутерски репертоар скоковима и изузетном одбраном. Прошле сезоне је постао најмлађи најбољи стрелац у НБА историји, и ако погледате како је напредовао током година (просек поена му је сваке године растао са 20 на 25 па на 30 поена по утакмици), видећете како има прилику да се ускоро придружи великанима ове игре, Чембeрлену, Џордану, Рику Берију и Коби Брајанту, и премаши бројку од 35 поена по мечу.

Дечко је стварно добар, и ако то нисте знали раније, онда сте морали да приметите лакоћу са којом растура све противнике на Светском првенству. У последње три утакмице је са просечно убачених 33 поена био незаустављив. Тако згромивши све пред собом је одговорио свима онима који су пред такмичење говорили како САД долази на турнир без својих највећих звезда. Напротив, дошли са са својим тренутно најбољим играчем – Дурантом.

Уз сав таленат и раскош који показује на кошаркашком терену, има још нешто по чему се Дурант разликује од тамо неких Леброна. Дурант је са својом скромношћу, лојалношћу и посвећеношћу победама, а не грађењу имиџа, реткост у данашњем професионалном спорту. Непосредно пре читавог Леброн дебакла, Дурант је на свом Твитеру објавио продужење уговора са Оклахомом:

У реду, има проблема са спеловањем, али сам сигуран да се то не рачуна на Твитеру – или на кошаркашком игралишту. Оно што је важно је да коначно имамо НБА суперстара кога је јако тешко мрзети без обзира на то за који тим навијате. Он би могао да буде противотров за све глупости које су се у последњој деценији просуле по НБА теренима и ван њих.

Питање које се свима сада мота по глави је да ли ће и колико дуго Дурант остати овакав – наивна, скромна и тиха звезда. У савршеном свету, он се никада не би променио, али он више не крчи свој пут ка сазвежђу НБА, он је ту, као и притисак да се задржи на врху, рекламе, спонзори и тапшање по рамену. Искрено се надам да ће Дурант схватити да његово завештање неће бити само број титула и МВП признања која ће освојити, већ и нада коју нам је вратио у спорт који волимо.

Сада нам само остаје да навијамо за Оклахому и надамо се да ће Крстић коначно да се подшиша.

 

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.