O нама

О НАМА

“РАШ!” је бесплатни електронски часопис на ћирилици који се бави културом, уметношћу, спортом и технологијама. Приступ темама је есејистички. Први број је изашао у фебруару 2005. године и од тада без престанка излази сваког месеца. Од 54. броја часопис излази у PDF издању.

 

Теме и приступ

 

“РАШ!” у сваком свом издању има више од 20 ауторских текстова, што га чини пре зборником есеја него класичним часописом у коме фигурирају голе информације. Истиче се индивидуални поглед аутора, који своје тезе јасно образлажу дајући им лични печат. Својим текстовима “РАШ!” провоцира на размишљање стављајући акценат на значај појединца. Сваки текст је својеврсни дискурс и позив на дијалог са читаоцем. Суштина приступа је да прочитано никога не остави равнодушним, али не банализовањем теме, већ погледом из другачије перспективе.

За “РАШ!” је писало више од 50 аутора. Између осталих ту су Павле Зелић (Градина, Знак Сагите, Политика), Борис Петровић (Universite Paris IV Sorbonne), Драган Ђорђевић (Универзитет у Београду, Филолошки факултет), Виктор Поповић (Универзитет у Београду, Филозофски факултет), Душан Новаковић (први фотограф који је излагао самостално у Француском културном центру).
Текстови се не баве само домаћом сценом него прате и културна дешавања у региону и свету, као што су извештаји са изложби у Паризу, међународних музичких фестивала (Sziget, Szin) и међународних сајмова (CeBit, Женевски сајам аутомобила).
Садржај
“РАШ!” је подељен у пет целина:
Ретроспектива – рецензије филмова, музичких албума, позоришних комада, телевизијских серија, књижевних издања, стрипова.
На лицу места – изложбе, концерти, интервјуи, перформанси.
Тело и дух – спорт и спортски догађаји.
Технопанк – модерне технологије, популарна наука и аутомобилизам.
Сеанса – кратка прича, поезија и описи друштвених феномена.
“РАШ!” је настао из потребе да се попуни празнина настала непостојањем часописа који прати културна и уметничка дешавања на начин који може свако да разуме, јер пре свега млади људи немају прилику да буду укључени у реалност културног живота осим кроз чисто забавне садржаје или стручне публикације. Појавом Интернета, информациона глад је порасла и постала лако доступна, али не и на српском језику. Часопис је пре свега оријентисан ка млађој публици јер су услед технолошких достигнућа постали ускраћени за активно учествовање и занимање за културна и уметничка дешавања у Србији. “РАШ!” је управо спој новог и старог начина информисања јер је путем Интернета потпуно бесплатан и доступан за преузимање и читање.
“РАШ!” има за циљ да:
- приближи културу и уметност младим људима,
- независно истражује и испитује, подједнако актуелне и фундаменталне, културно-уметничке догађаје,
- промовише коришћење Интернета на позитиван и квалитетан начин својим садржајем,
- афирмише младе уметнике кроз њихово представљање у часопису,
- подигне критичку свест код читалаца,
- успостави јаке везе са свим институцијама од културног и уметничког значаја у Србији.